HOME OFFICIAL BLOG Facebook Fanpage Twitter
Belog Wa Punya: June 2013

Sunday, June 2, 2013

Tutorial : Buang Background Hitam Pada Header



Assalamualaikum :)



Dua tiga hari ni nampaknya pakcik blogger kita dah semakin tua dan nyanyok! Buat masa sekarang kena lebih berhati2 gitewww kalau nak buat perubahan pasal coding ke apa, sebab terlajak perahu boleh di undur bang! Terlajak masuk coding.. pastu takde backup, acaner kau nak undur dik? Kejap bang, kejap dik haha. Aku pun dah jadi nyanyok.


Tengah pagi buta tadi kira2 dalam pukul 1 pagi macam tu la, gigih tau aku publish ENTRY NI semata2 nak mintak pertolongan kengkawan blogger yang lain (terperinci sangat penjelasan kite. HAHA). Aku sangat tanjat bila ramai jugak yang bantu aku lepas publish entry tu. Padahal masa tu aku tengah tido pon, tak hengat pasal blog lagi. Hewhew thanks korang! Memang setia hujung nyawa sangat =')




Sempat tau aku printscreen! Inilah yang terjadi pada header aku malam tadi. Kite sangat sangat tanjat! Gelabah gila aku malam tadi tak tau nak buat apa. Tu yang membuatkan tercetusnya idea nak minta tolong korang. Alhamdulillah, pagi ni aku masih tak putus asa nak jadikan header aku tu transparent balik. Sikit lagi tau aku nak pasrah dan redhooo je dengan apa yang berlaku. Try punya try, cuba punya cuba.... Yeah FINALLY!!!  I GOT IT!


Dan aku pasti bukan aku sorang je yang terkena. Bila aku google, wahhh ramai jugak yang kena benda yang sama. Tapi mistake!! Bila dorang dah dapat solve masalah ni, dorang tak share pun caranya dalam blog. Hatiku terkeciwaa.. Hahaha. Terpanjang pulak intro aku kali ni. Buang masa uols je nak baca panjang2. Ok lah, ok.. Ni aku nak bagitau caranya dah ni. Jangan marah kang copek tuo!


1. Pergi ke IMGUR dan upload pic korang kat sana. Kalau tak paham, rujuk ni :




2. Pilih gambar header korang ok? Pastu dia akan keluar gini :




3. Tekan butang Start Upload tu. Pastu dia akan jadi gini :




4. Bila dah habis proses upload, dia akan jadi gini pulakkk :


Haaa korang ambik LINK yang ada pada Direct Link tu ye. Korang copy k?


5. Lepas tu pergi pulak ke blogger. Macam biasa, pergi Dashboard > Layout. Pastu klik EDIT pada header. Rujuk gambar ni :




6. Lepas tu akan terkeluar macam ni kan??


Klik pada REMOVE IMAGE dulu, supaya header lama tu terbuang.


7. Lepas tu, dia akan jadi macam ni pulak :




8. Lepas tu automatik header korang akan muncul macam ni :




9. Step LAST sekali, korang tekan je SAVE. Kan senang?


p/s : Kadang2 bila korang paste direct link tu, header korang ambik masa jugak nak muncul. Kalau tak muncul2 jugak, kena buat banyak kali. Tolong jangan terus give up. Hok aloh tak menjadi sikit nak give up. Apa kelasssss yo?? Hahaha..



 
Fully Design By Nabeel Fikree | For BELOG WA PUNYA 2013 ©| Best View: Google Chrome